Lähdetään lomalle -muki on kesäsesonkimuki vuodelle 2018. Sen kuvitus on peräisin Tove Janssonin sarjakuvasta Yksinäinen saari. Tämän lisäksi juuri tämä muki aloittaa täysin uuden kuusiosaisen Muumimukisarjan, joten tiedämme että paljon lisää on siis vielä luvassa.

Hinta-arvio: Saatavilla kaupoista (07/2018)
Mukin järjestysnumero: 87
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Going on vacation

Kevättalvi-muki on talven 2017 sesonkimuki. Sen kuvitus on väreiltään vaalea ja antaa lupauksen tulevasta keväästä. Mukana on tutuista hahmoista Pikku Myy, Muumipeikko sekä toisella puolen pitkältä vaellukseltaan palaava Nuuskamuikkunen.

Hinta-arvio: Saatavilla kaupoista (07/2018)
Mukin järjestysnumero: 84
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Spring Winter

Alkuperää kunnioittaen -muki on tunnelmaltaan varsin synkkä ja syksyinen, sillä se kuvastaa Tove Janssonin henkilökohtaista surua ja kaipuuta. Tämän mukin kuvitus pohjautuu Janssonin viimeiseen Muumi-romaaniin Muumilaakson marraskuu, jonka hän kirjoitti menetettyään äitinsä.Tässä mukissa tutuista hahmoista pöydän ympärillä kynttilänvalossa nähdään Muumipappa, Muumipeikko, Pikky Myy, Muumimamma sekä Taikuri.Tutustu tarkemmin Alkuperää kunniottaen -astiasarjan tarinaan.

Osta tämä muumimuki →

Hinta-arvio: Saatavilla kaupoista (07/2018)
Mukin järjestysnumero: 83
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug True to its origins

Kesäteatteri-muki on kesän 2017 sesonkimuki, joka on tuttuun tapaan erittäin värikäs ja näin vallan mainio lisä aiemmin ilmestyneiden kesämukien joukkoon. Mukissa esiintyvät Muumipeikon ja Muumipapan lisäksi myös Niiskuneiti sekä teatterin leijona. Onko sinulla tapana käyttää kesäisin nimeomaan näitä värikkäämpiä muumimukeja?

Tämän mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin vuonna 1954 ilmestyneestä teoksesta Vaarallinen juhannus.

Hinta-arvio: 15 euroa (07/2018)
Mukin järjestysnumero: 81
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Summer Theater

Muumilaakso-muumimuki on kautta aikojen ensimmäinen Muumi-taidemuki, joka Arabian ja Tampereen taidemuseon yhteistyön tulos. Mukin kuvituksena on alun perin Taikurin hattu -kirjan kansikuvaksi luotu akvarelli, joka on tietysti Tove Janssonin siveltimestä.

Kuten tarkkasilmäiset ovat jo huomanneet, Taikuri esiintyy tässä mukissa ensimmäistä kertaa muumimukien historiassa. Muumilaakso-mukin on myös tarkoitus tuoda taidetta lähemmäksi arkea, mikä kyllä onnistuu tämän mukin avulla paremmin kuin hyvin.

Muki ilmestyi vuoden 2017 toukokuussa ja oli saatavilla ainoastaan saman vuoden loppuun asti.

Taikuri – tuo maailman laidalla majaileva parrakas hattupäinen mies saapui viimein muumimukien kuvitukseen. Hän on vähäsanainen ja ilmeetön ratsastaessaan mustalla pantterillaan keräillen kaiken kokoisia jalokiviä. Yhtä hän ei etsinnöistään huolimatta ole kuitenkaan löytänyt, nimittäin suurinta ja kauneinta Kuningasrubiinia.

Mitä mieltä sinä olet tämän taikuri mukin kuvituksesta? Sopiiko se muiden mukien joukkoon, vai olisiko mystinen Taikuri pitänyt sittenkin pitää poissa? Onko mukin värimaailma onnistunut?

Kerro meille mielipiteesi kommenteissa, ja voita Taikuri-muki omaksesi.

Osallistumisaikaa on sunnuntaihin 4.3.2018 asti, minkä jälkeen arvomme viisi (5) voittajaa kommentoineiden joukosta. Voittajat julkaisemme täällä sekä Facebook-sivuillamme. Arvonnan suorittaa Muumimukit.com.

Arvonnassa onni suosi seuraavia kommentoijia: Mari V., Minna N., Milja, Sari J. ja Sipe. Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti sähköpostilla 11.3.2018 mennessä. Kiitos kaikille kommentoijille ja pysykää taajudella, sillä lisää kivoja juttuja on luvassa erityisesti sisäpiiriläisille.

Ps. Sisäpiiriin liittyminen ja siinä mukana oleminen on täysin ilmaista.

Tämä muki on sesonkimuki kesältä 2016. Tuttuun tapaan sen kuvitus on peräisin Muumit-sarjakuvista. Tästä mukista löydät Pikku Myyn, Niiskuneidin ja Viljonkan kedolta keräämästä kukkia ja viettämästä keskikesän juhlaa.

Tämä muki oli valmistuksessa ainoastaan kesänkauden 2016, joten sen saatavuus on nykyisin rajallista ja hinta on hieman normaalimukeja korkeampi.

Mukin järjestysnumero: 79
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Midsummer

Ihastuttava ja mystinen Esi-isä pääsi vihdoin mukaan muumimukien kuvitukseen keväällä 2016. Nähtäväksi jää, pääseekö Esi-isä mukeihin vielä muidenkin muumilaakson hahmojen kanssa, vai jääkö tämä ensiesiintyminen samalla myös sen viimeiseksi. Samaan aikaan tämän mustan mukin kaveriksi ilmestyi violetti Tuutikki-muki.

Mukin järjestysnumero: 77
Mukin englanninkielinen nimi: Ancestor

Tässä talviaiheisessa sesonkimukissa nähdään ensimmäistä kertaa nälkäisenä ja kylmissään kohti Muumitaloa vaeltava Surku-koira. Mukana ovat myös Hiihtäjä-Hemuli ja Lumihevosta hevoseksi luuleva Muumipeikko.

Kuvitus pohjautuu Tove Janssonin vuonna 1957 kirjottamaan teokseen Taikatalvi.

Mukin järjestysnumero: 80
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Snow Horse

Muita talviaiheisia mukeja ovat:

Talviunet ovat Muumilaaksossa tuttuun tapaan varsin rauhallista aikaa, mikä käy ilmi tämän mukin kuvituksesta. Tässä mukissa Muumipappa ja Muumimamma vetävät sikeitä ja näkevät unia tulevasta kesästä (tai painajaisia ilkeästä möröstä), Muumipeikon valvoessa orvon näköisenä. Ensimmäistä kertaa muumimukien historiassa tästä mukista löytyy myös ihastuttava ja karvainen Esi-isä.

Muita talviaiheisia mukeja ovat:

Pikku Myy on muumimukien kuvituksissa yksi pitkäaikaisimmista kestosuosikeista. Tässä ihanan punaisessa mukissa Myy kujeilee heittelemällä (tai jonglööraamalla) sokeripaloja.

Pikku Myy löytyy päähenkilönä myös seuraavista mukeista:

Osta tämä muumimuki →

Hinta-arvio: Saatavilla edelleen kaupoista (06/2018)
Mukin järjestysnumero: 72
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Red Little My

Tässä pirteässä, keväisen vihreässä mukissa Nuuskamuikkunen ihastelee heräävää luontoa. Kuvitus on uusittu vuonna 2015. Edellinen versio Nuuskamuikkusesta oli pohjaväriltään sininen ja sen löydät täältä.

Tämä raikas kelta-sininen Hetki Rannalla -kesämuki on vuodelta 2015. Mukin kuvitus on peräisin sarjakuvakirjasta Muumipeikko rakastuu, jossa Muumipeikko istuu kivellä ongella omiin ajatuksiinsa vajonneena. Kuvitus on samanlainen mukin molemmilla puolilla.

Hinta-arvio: 25 euroa (07/2018)
Mukin järjestysnumero: 74
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Moment on the Shore

Muumitalo-muki on Muumien 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistuista mukeista ensimmäinen. Mukin kuvitus pohjautuu tarinaan ”Kuka asuu Muumitalossa”, ja senpä vuoksi ikkunoissa sekä talon ulkopuolella on rakastetuista muumihahmoista yksi jos toinenkin. Tämän mukin mukana saa kaupasta ostettaessa pahvisen katon, joka täydentää mukin täydelliseksi Muumitaloksi.

Jokainen suomalainen on jossain vaiheessa nähnyt muumeja televisiosta, lähes tahtomattaankin. Näin ainakin kuvittelisin, sillä sen verran paljon niitä tuli aikoinaan omassa lapsuudessa
televisioruudulta katsottua. Eivätkä ne kuluneet puhki katsomallakaan. Taikuri, mörkö, haisuli, noita sekä hattivatit jaksoivat jännittää kerrasta ja vuodesta toiseen.

Pelkäsitkö sinä pienenä taikuria?

Pelkäsitkö sinä pienenä taikuria?

Aikaa on kuitenkin kulunut on rutkasti 1990-luvun alkupuolella televisiossa pyörinäistä muumeista ja niinpä nekin ovat löytäneet tiensä nykyaikasempiin kanaviin. Tavallisin tapa taita nykyisin olla etsiä muumeja katsottavaksi netistä, ilmaiseksi totta kai. Se on kuitenkin valittevasti laitonta, sillä tekijänoikeudet koskevat muumeja samoin kuin muutakin tuotettua kaupallista viihdettä. Youtubesta muumien jaksot taitavat olla kadonneen jo joku aika sitten, mutta ei huolta, sillä niitä on saatavilla myös digitaalisina tallenteina.

Yhteistyökumppanimme Sumashop on saanut valikoimiinsa kattavan erän kestosuosittuja Muumilaakson tarinoita DVD-taltiointeina. Yhdellä levyllä on yleensä neljä (4) jaksoa eli katsottavaa ihan mukavasti. Eivätkä nuo vaikuta edes kovin kalliilta, sillä kappalehinta on tällä hetkellä vain 6,90 euroa. Jouluksi on todennäköisesti tulossa myös lisäerä useasta paikasta loppuumyytyä Muumien juhlakokoelmaa, joten jokaista levyä ei välttämättä tarvitse erikseen hankkia. Onhan niitä kuitenkin 24 erilaista, yhteensä 101 jaksoa.

Tuon kokoelman saatavuus ei kuitenkaan ole vielä täysin varmaa, joten akuuttiin muumipulaan kannattaa tutustua Sumashopin kattavaan Muumi-valikoimaan.

Halvempia ovat kuin mukit ;)

Halvempia ovat kuin mukit 😉

Tämä pinkki erikoismuki oli myynnissä keväällä 2015 vain Ruotsissa ja muutamissa verkkokaupoissa, jotka hankkivat mukia valikoimiinsa.

Muki onnistui hieman yllättäen kuohuttamaan keräilijöiden tunteita, vaikka se oli alun perinkin tarkoitettu vain Ruotsin markkinoille osana Håll Sverige Rent -säätiön kampanjaa puhtaamman luonnon puolesta.

Mukin järjestysnumero: 71
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Keep Waters Clean

Millenium-muki on ollut keräilijöiden suosiossa jo pian pari vuosikymmentä, eikä suotta. Sen talvisessa kuvituksessa nähdään Tuutikki, Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy juhlistamassa vaihtuvaa vuotta kera kuohujuomien ilotulitteiden räiskyessä taivaalla.

Tämä muki ehti olla valmistuksessa vain pari vuotta vuosituhannen taitteessa (1999–2000), joten se on huomattavasti monia muita mukeja harvinaisempi.

Auta meitä!
Kerro kommenteissa, mitä tai kuka on tämän mukin toisella puolella?

Hinta-arvio: 200 euroa (06/2018)
Mukin järjestysnumero: 16
Mukin englanninkielinen nimi: Moomin Mug Millennium

Muita talviaiheisia mukeja ovat: