90-luvun Muumimukit

ysarit-01

1990-luvulla ilmestyneet muumimukit ovat edelleen keräilijöiden suosiossa, sillä niitä on yhä vähemmän saatavilla hyväkuntoisina tai käyttämättöminä. Mukeja ilmestyi 90-luvulla kaiken kaikkiaan 13 kpl, minkä jälkeen vuosittaiset mukijulkaisut ovat vähitellen lisääntyneet.

 

Vuonna 2017 Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki myi harvinaisen 90-luvulla ilmestyneen tummankeltaisen muumimukin todella kovaan hintaan, kun mysteerikeräilijä ilmestyi yllättäen paikan päälle.

 

Listasta puuttuvat toistaiseksi Muumityttö sekä Muumipoika mukit, sen takia järjestysnumerot hyppäävät 9 ja 10 yli.

Muumimuki vihreä 90-luvulta. Kuvituksessa muumipappa istuu puussa lukemassa kirjaa.

#1 Vihreä Muumimuki 1990-1993

Tämä on kautta aikojen ensimmäinen muumimuki. Ruma tai ei, on se nykyisin vallan harvinainen – erityisesti täysin ehjänä. Mukin kuvitus on peräisin Muumit-sarjakuvasta #2. Mukin kuvissa Muumipappa kapuaa puuhun rentoutumaan juotavan ja lukemisen kanssa.

Muumimuki sininen. Sininen taustaväri, ja kuvituksessa muumit taidemaalareina.

#2 Sininen Muumimuki 1990-1996

Vaikka tällä järjestyksessään toisella muumimukilla ei ole väriä kummempaa virallista nimeä, se tunnetaan yleisesti nimillä Muki sininen ja Maalaavat Muumit.

#3 Roosa Muumimuki 1990-1993

Järjestyksessään kolmas muumimuki kantaa nimeä Roosa, ja se tunnetaan myös nimellä Sarjakuva. Vuosien saatossa siitä on tullut yksi keräilijöiden kestosuosikeista ja nykyisin sen löytäminen hyväkuntoisena voi viedä runsaasti aikaa. 

Keltainen muumimuki 1990-luvulta, jossa muumimamma sahaa puuta käsisahalla.

#4 Keltainen Muumimuki 1990-1996

Muki tunnetaan myös nimillä Muki keltainen ja Keltainen muumimamma, sillä sen kuvituksessa muumimamma puuhastelee saha kädessään.

Tummansininen muumimuki 1990-luvulta, jossa muumipappa istuu kivillä ja lähettää pullopostia.

#5 Tummansininen Muumimuki 1991-1999

Tummansininen muumimuki on viides tuotantoon asti päässyt muki, jonka kuvitus on peräisin Muumit sarjakuva-albumista 3. Tämä muki tunnetaan myös nimellä Pullopostia.

Tummanvihreä muumimuki 90-luvulta, jossa Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen ovat kesäpäivänä ongella.

#6 Tummanvihreä Muumimuki 1991-1996

Tämä tummanvihreä muumimuki tunnetaan myös nimellä Ongella. Syy lienee ilmeinen, sillä kuvituksessa nähdään Muumipeikko juoksemassa onki kädessään, kaivamassa matoja, istumassa myrtsinä maassa ja chillailemassa Nuuskamuikkusen kanssa.

Tummankeltainen muumimuki 90-luvulta, jonka kuvituksessa Pikku myy nähdään uimassa sekä kastelemassa hattivatteja vesiletkulla.

#7 Tumma Keltainen Muumimuki 1991-1999

Tässä tummankeltaisessa ysärimukissa päähenkilönä on Pikku Myy. Hänet nähdään kastelemassa Hattivatteja vesiletkulla, pulikoimassa lammessa, lämmittelemässä kamiinan edessä Tuutikin sekä Muumipeikon kanssa ja ihmettelemättä laskevaa (tai nousevaa) aurinkoa.

Tumma Roosa muumimuki 90-luvulta, jonka kuvituksessa Muumimamma nähdään mm. ruoanlaitossa.

#8 Tumma Roosa Muumimuki 1991-1996

Tumma Roosa -muki on viimeinen ysärimuki, jota ei ole virallisesti nimetty väriä kummemmin. Tämän jälkeen ilmestyneille mukeille on pääsääntöisesti annettu jokin mukin kuvitukseen liittyvä nimi.

Muumimuki Piirustus 90-luvulta. Vihreä taustaväri, kuvitus muumi-sarjakuvakirjasta.

#11 Piirustus Muumimuki 1996-2001

Piirustus-mukin valmistus päättyi vuonna 2002, minkä vuoksi sen hyväkuntoiset kappaleet harvenevat vuosi vuodelta. Tämä muki on syystä tai toisesta (liekö hauska kuvitus osasyynä) muodostunut vähitellen yhdeksi keräilijöiden suosikeista.

Muumimuki Rauha

#12 Rauha Muumimuki 1996-2002

Tämä kummallisen sininen Rauha-muumimuki on monien makuun jokseenkin ruma. Siitä huolimatta sen suosio keräilijöiden keskuudessa tuntuu vain koko ajan nousevan, mikä on myös nostanut mukin arvoa ysärimukien kärkipäähän.

#13 Toimisto Muumimuki 1996-2002

Toimisto-mukin kuvitus pohjautuu viidenteen Muumi-sarjakuvaan. Mukista löytyvät ainakin Muumipappa maalaushommissa, Pikku Myy kujeilemassa ja Niiskuneiti kirjoituspuuhissa.